Danske ænder skaber vestjyske arbejdspladser

Det er en rigtig god historie

Et nedlagt svineslagteri i Struer er blevet bygget om til Danmarks eneste andeslagteri. Det betyder nye arbejdspladser i den vestjyske by og en kortere transport for ænderne.

Martin Daasbjerg opdrætter omkring 145.000 ænder om året sammen med hustruen Birthe på hans gårde ved Limfjorden. De økologiske ænder, der bruger dagene på at snadre i vandhullet og spise insekter og ukrudt, er tidligere blevet kørt til Holland for at blive slagtet, men det er slut nu.

I oktober står Danmarks eneste andeslagteri klar i den vestjyske by Struer. Virksomheden bag er Dansk And, der er en sammenslutning af tre danske andeopdrættere samt et rugeri.

Det er klart, at det er bedre for dyrene, der tidligere skulle til Holland for at blive slagtet. Nu skal de bare til Struer

Det er den ene ting. Den anden er, at det kan være med til at skabe nogle arbejdspladser i Danmark, og især her i Vestjylland, hvor vi jo ellers mest har oplevet, at det gik den anden vej, siger Martin Daasbjerg.

Klar med juleanden

Går alt efter planen skal det nye slagteri være klar til at levere juleand til de danske supermarkeder, men først og fremmest glæder Martin Daasbjerg sig til at få prøveslagtet de første ænder, og se hvordan slagteriet klarer sig.

– Lige nu er der 20 ansatte, og vi kører på lavt blus, så vi er sikre på at alle produkter lever op til den standard, som Dansk And skal være kendt for. Når det er på plads, kan vi begynde at skrue op for niveauet, og så håber jeg, at vi kan komme helt op på omkring 120 ansatte i løbet af de næste fem år, siger Martin Daasbjerg.

Stoltheden er tydelig at spore, når Martin Daasbjerg snakker om de 120 arbejdspladser, det skal blive til. Han lægger især vægt på, at Struer og de nærliggende byer skal kunne tiltrække ung arbejdskraft.

– Succeskriteriet er, at vores unge bliver her eller har lyst til at komme tilbage. Derfor skal vi have nogle gode arbejdspladser, så de kan få et job. Indtil videre flytter mine to egne børn tilbage fra København for at være en del af det nye projekt. Det er da en sejr, siger Martin Daasbjerg.

vel_di_struer_00224513