logo

Nu kommer den danske foie gras

“Det er noget svineri,” siger Martin Daasbjerg om den måde, man laver foie gras på i Frankrig.

Hans forargelse skyldes dels tvangsfodringen af ænderne, dels at produktionen fører til prisdumpning på andekød, som er hans levebrød.

“Den franske foie gras-industri fremstiller 30 mio. ænder om året, men kødet er for dem bare et biprodukt, som de sælger til dumpingpriser. Vi kan slet ikke konkurrere med dem, eftersom vores avlsmetoder er langt mere dyrevenlige,” lyder det fra den nordjyske andeopdrætter Daasbjerg.

Udover at være Danmarks førende avler af økologiske ænder er han også formand for produktionsselskabet Dansk And Aps, der fremstiller 1 mio. ænder om året.

Fede andelevere til sommer

Nu går Martin Damsgaard til kamp mod den franske foie gras-industri med udviklingen af en dansk, dyrevenlig og økologisk udgave af foie gras.

Det bliver ikke foie gras - eller fedtlever som det kaldes på dansk - i almindelig forstand, men en “slanket” udgave.

“En normal andelever vejer omkring 70 gram, mens en fransk foie gras-lever vejer 500-700 gram, grundet tvangsfodringen. Jeg tror på, at vi kan ende med en lever- der vejer 150-200 gram og den vægt skal opnås ad naturlig vej, ved at tilsætte ekstra sukker til foderet,” forklarer Martin Daasbjerg, som regner med at have de første fede levere klar omkring juni.

Læs resten på Børsen.dk